Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Dans de Dabke!

in Feesten

Het samen op een feestje spontaan even volksdansen, dat kennen we bij ons niet echt meer. Ja, de polonaise maar daar houdt het wel mee op.

In veel culturen, van het Keltische Ierland, Schotland of Bretagne tot diep in het Midden-Oosten wil men op feestjes nog wel eens spontaan elkaars hand vatten en in een lange rij of kring een dansje maken.
 
Dabke Nights
Met de komst van veel Syrische vluchtelingen is in ons land nu ook een nieuwe volksdans meegekomen: de Dabke. Het is een dans waarbij men in een lange slinger tegelijk bepaalde passen zet en waarbij de voorste in de rij het ritme bepaalt en laat zien hoe goed hij of zij kan het kan. Heel aanstekelijk, ook voor veel Hollanders zo blijkt wanneer onze expert Frank Bosman een van de Dabke Nights bezoekt die door heel het land worden georganiseerd. Eén ding valt hem op: het verbindt wel. Als is het maar letterlijk, hand in hand.
 
Reidans of dabke?
De dans zelf is overigens niet nieuw. Misschien wel meer dan 3000 jaar oud. Was het om de goden gunstig te stemmen, om gewoon feest te vieren of een gezellige manier om samen de lemen vloer van je huis aan te stampen? Een soort housewarming, zeg maar. En wie kent niet het verhaal van het volk van Israël dat aan de Rode zee een reidans doet als het is ontsnapt aan de Farao? Was dat misschien wel gewoon een Dabke. Wie zal het zeggen?

Volg ons op