Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Het feest van Driekoningen

in Feesten

Na Driekoningen op 6 januari is het officieel voorbij met Kerst en alles daaromheen. De kerstboom gaat het huis uit, de vakantie voorbij en het gewone leven begint weer. Dat is eigenlijk ook wat Driekoningen oorspronkelijk betekent: het markeert het begin van het leven van Christus op aarde. Na dit feest begint het dus.

Gevierd wordt hoe de drie koningen Jezus eer betonen met goud wierook en mirre. Het edelmetaal goud voor het koningskind, wierook voor de heiligheid en mirre als voorbode op zijn uiteindelijke lijden.
 
Zingen en bakken
We kennen in Nederland verschillende tradities rond Driekoningen, zoals het drie koningen zingen in het zuiden van het land. Een traditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Daarbij gaan kinderen verkleed als de koningen zingend de deuren langs om snoep op te halen.

Maar ook in de keuken kan Driekoningen worden gevierd. In de Kas zal Annemarie Pronk een speciale driekoningentaart bakken. Daarin wordt traditioneel een boon meegebakken. En wie de boon vindt, is voor die dag de koning. Hij of zij mag de spelletjes uitkiezen of bepalen wat er die dag gegeten wordt.
 
Een mooi feest dus, Driekoningen, maar wist je dat er in de bijbel nergens gesproken wordt over drie koningen? Wel over magiërs uit het Oosten maar dat ze ook koning zijn en dat het er drie zijn, dat is een extraatje dat de traditie ons heeft overgeleverd.

Volg ons op