Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Hubertus en de helende hupkes

in Feesten

Een hert met het lichtend kruis tussen het gewei: we hebben het allemaal wel eens ergens gezien. Het verwijst naar een belangrijke gebeurtenis in het leven van de Heilige Hubertus. Frank Bosman gaat op bezoek bij deze patroonheilige van de jacht.

Hubertus was ergens in de 7e eeuw een ongelovige en notoire jager die het in zijn hoofd haalde om op de goede vrijdag te gaan jagen. En dat kon natuurlijk niet op deze heilige dag. Het hert dat hij achternazat draaide zich plotseling om en had een lichtend kruis tussen het gewei. Hubertus viel ter aarde. Een stem zei: 'Hubertus, bekeer je.' Afijn, dat doet hij. Hij wordt bisschop van Luik en na zijn dood patroonheilige van de jagers.
 
Robèrt van Beckhoven
En sinds jaar en dag worden er op St. Hubertus in Brabant speciale broodjes gebakken en gegeten. De Hubertusbroodjes of hupkes. Deze worden daarvoor eerst gewijd door de priester. Want, zo gaat de legende, deze broodjes beschermen tegen hondsdolheid. Hubertus had namelijk ooit met een gewijd stukje brood iemand genezen van hondsdolheid. En dat is helemaal voor jagers niet onbelangrijk.   

Neerlands bekendste bakker Robèrt van Beckhoven bakt – echte Brabander dat hij is - elk jaar op St. Hubertus de traditionele Hubertusbroodjes, of hupkes.

Robert: "Altijd laat ik ze inzegenen. Dat moet, anders zijn het geen hupkes. Als je ze dan als hupke verkoopt, dan ben je een leugenaar." … "Voor mij is dit een van de dingen die echt bij mijn bedrijf horen. Dit soort tradities." Hupkes zijn eigenlijk witte bolletjes met een beetje anijs. "Anijs staat voor het leven. Je eet het ook bij beschuit met muisjes. Er werden geneeskrachtige eigenschappen aan toegedicht."

Maar… zouden die gewijde broodjes nu echt helende krachten hebben? Frank Bosman vraagt het aan pastor Wilfred van Nunen tijdens een traditionele Hubertusviering in het bos bij de Kapel van heilige Eik te Oirschot.

Volg ons op