Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Koppermaandag

in Feesten

Koppermaandag, de eerste maandag na Driekoningen. Niet vele mensen weten nog wat dat is. Het was ooit de feestdag waarop de gilden het oude jaar afsloten en het nieuwe jaar begonnen. Daarbij werd er lekker gegeten en gedronken. Kopperen is dan ook een oud woord voor feesten en smullen.

Koppermaandag wordt nu alleen nog gevierd in de grafische industrie met een koppermaandagprent. Verder is het een beetje een vergeten feest. Hoewel, in België kent men op deze dag nog zoiets als verloren maandag. En dat verloren zou dan slaan op het feit dat deze maandag niet werd gewerkt - maar gegeten en gedronken - en deze maandag dus als werkdag verloren was.

Nog steeds eet, of ‘koppert’, men op deze dag appelbollen en worstenbroodjes. En onder andere deze laatste gaat Annemarie Pronk voor ons bakken in de Kas.

Volg ons op