Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Nationale Tulpendag

in Feesten

20 januari is Nationale Tulpendag. Niets is zo Hollands als een tulp, toch? Nou, vergeet dat maar. Onze tulp komt oorspronkelijk uit het huidige Turkije en kwam via Oostenrijk en Vlaanderen bij ons terecht. Onze handelsgeest echter zorgde er wel voor dat wij nu exportland nummer één zijn.

De naam tulp komt van het Perzische woord 'doelband', dat tulband betekent. Tulp is een verbastering van het woord tulband. Naast het feit dat een tulp wel wat lijkt op een tulband, droegen de Ottomaanse sultans ook altijd een tulp op hun tulband.

Maar goed, de tulp werd in ons landje zo'n hit en was zo geliefd dat er in de 17e eeuw een complete tulpengekte ontstond. Zozeer dat de tulp zijn gewicht in goud waard werd. Dit was het begin van Nederland als tulpenland.

En het is dan ook weer niet heel gek dat we een Nationale Tulpendag hebben om ons tulpenseizoen te openen. Pim van den Akker laat in de kas zien wat je allemaal niet kunt met dit oer-Hollandse maar toch ook exotisch bloempje.

Volg ons op