Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Orthodox Nieuwjaar

in Feesten

In de Oosters Orthodoxe kerk, waaronder bijvoorbeeld ook de Russisch en Grieks Orthodoxe kerk behoren, viert men nieuwjaar net even later dan bij ons. Ongeveer twee weken. Dat komt omdat ze een andere kalender hanteren. En ook het feest zelf ziet er anders uit.

In de Oosters orthodoxe kerk hanteert men nog de juliaanse kalender in plaats van de gregoriaanse kalender. De gregoriaanse kalender is een aangepaste versie van de oudere juliaanse kalender die minder afwijkt van het meteorologische jaar.
 
Binnen de verschillende orthodox katholieke tradities wordt nieuwjaar niet alleen later maar ook weer anders gevierd. In Griekenland bijvoorbeeld is nieuwjaarsdag één van de belangrijkste feestdagen van het jaar. Deze dag noemt men St. Basiliusdag. Dan, en niet met Kerst, geeft men elkaar cadeautjes. De cadeaus worden bezorgd door St. Basilius, of Agios Vasilis, zoals hij in het Grieks heet. De Griekse Sinterklaas of Kerstman dus.
 
Vasilopita
In de kas bakt Annemarie Pronk een traditioneel Grieks nieuwjaarsbrood of Vasilopita (Basiliusbrood). Dit brood, of deze cake, wordt in Griekenland en ook in delen van Oost-Europa en de Balkan gebakken. Het is een ronde cake waarin traditioneel een muntje wordt meegebakken. Dat verwijst weer naar een legende waarin St. Basilius ooit juwelen meebakte in broden en deze liet uitdelen onder de mensen.  

Om middernacht snijdt men de cake aan, maar niet voordat er met een scherp mes een kruis in gekerfd is. Wie een stuk met het muntje krijgt heeft een jaar lang geluk en voorspoed.

Volg ons op