Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Chipolata verjaardagstaart

in Bakken

Annemarie Pronk bakt in 'Van Harte' de feestkalender rond. Het meest gevierde feestje is ongetwijfeld de verjaardag. En bij een verjaardag hoort natuurlijk een stuk taart. Annemarie maakt haar favoriete chipolata verjaardagstaart.

8 punten
Bereidingstijd: 2 uur
Wachttijd: 2-3 uur

Ingrediënten

Chipolatavulling:
8 blaadjes gelatine
50 g bigarreaux
75 g bitterkoekjes
40 g rozijnen
60 ml marasquin
250 ml volle houdbare melk
1 tl vanille-extract
150 g kristalsuiker
6 eidooiers
500 ml slagroom

Biscuit:
325 g ei
195 g fijne kristalsuiker
10 g vanillesuiker
160 g bloem
30 g maïszetmeel
zout

Zwitserse meringue botercrème:
4 eiwitten (m)
250 g fijne kristalsuiker
250 g boter op kamertemperatuur

Suikersiroop:
100 g suiker
100 g water
15 ml marasquin

Overige ingrediënten:
600 g marsepein van goede kwaliteit (1:2)
roze kleurpasta of een beetje bietensap
geklopte slagroom en extra bigarreaux voor de garnering
(gesmolten) chocolade

Materialen:
Staande mixer met garde en bisschophaak, bakspray of bakpapier, springvorm 25 cm of aluminium bakpan, afkoelrooster, taartzaagje, cocktailprikkers, taartkarton 25 cm, bakkwast,  spuitzak met ronde spuitmond (4 mm) en spuitzak met gekartelde spuitmond, groot paletmes, driehoekslineaal met rechte hoek, rolstok, siliconenmatje of poedersuiker voor uitrollen.

Bereiding

Chipolatavulling:
Week de gelatine in ruim koud water. Snijd de bigarreaux doormidden. Hak de bitterkoekjes grof. Week de kersen, koekjes en rozijnen in de marasquin. Breng de melk, het vanille-extract en 75 gram van de suiker aan de kook. Klop de eidooiers lichtgeel en schuimig met  de overige suiker. Voeg het hete melkmengsel toe aan de eidooiers. Schenk het mengsel terug in de pan. Verwarm het, al roerende, op zacht vuur tot het op 90 °C gaat binden, maar laat het niet koken (het mengsel kan dan gaan schiften). Gebruik evt. een thermometer.

Laat van het vuur af blaadjes gelatine in de hete pudding oplossen. Laat afkoelen en dikker worden terwijl je regelmatig blijft roeren.

Klop de slagroom lobbig en spatel het samen met de bigarreaux, rozijnen, koekjes en marasquin door de pudding vlak voordat het gaat geleren.

Laat de pudding opstijven op kamertemperatuur en spatel regelmatig even door.

Suikersiroop:
Breng het water met de suiker in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken en haal de pan dan van het vuur. Laat volledig afkoelen. Roer de marasquin erdoor.

Biscuit:
Doe de eieren, suiker en vanillesuiker in de kom van de staande mixer en klop deze op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten lichtgeel en luchtig. Zeef de bloem, het maïszetmeel en het zout.

Zet de mixer uit, vervang de garde voor de bisschophaak, laat deze op de laagste stand draaien, terwijl je lepel voor lepel het bloemmengsel toevoegt.

Stop de machine zodra alle bloem is opgenomen. Giet het beslag in de ingevette of met bakpapier beklede vorm en bak de biscuit in het midden van de oven op 175 °C in ongeveer 30 minuten gaar. Houd de biscuit na 25 minuten bakken goed in de gaten en verleng de oventijd steeds met 5 minuten als deze nog niet gaar is. De biscuit is gaar als de bovenkant terugveert wanneer je deze indrukt. Laat de biscuit afkoelen op een rooster.

Botercrème:
Klop de eiwitten en suiker au bain-marie tot alle suiker is opgelost. Doe het eiwit vervolgens over in de kom van de staande mixer en klop dit met de garde op de hoogste stand tot stijve pieken. Voeg het vanille-extract toe. Laat de machine doorkloppen totdat de meringue voldoende is afgekoeld. Wanneer de meringue even warm of kouder aanvoelt dan je vingertop, is de temperatuur voldoende gedaald en kun je beginnen met het toevoegen van de boter. Verwissel de garde voor de bisschopshaak en laat de machine draaien. Voeg beetje bij beetje de boter toe en laat de botercrème daarna gerust 1 à 1 ½ uur draaien. Het resultaat is een fluweelzachte en zeer luchtige botercrème.

Opbouwen van de taart
Kleur de marsepein lichtroze met het bietensap of de kleurpasta. Snijd met een taartzaagje de biscuit 2 keer door. Plaats bij de biscuit 3 cocktailprikkers recht boven elkaar in elke biscuitlaag (Op deze manier zorg je ervoor dat je de lagen na het vullen weer exact op dezelfde plek terug kunt leggen).

Leg de onderste laag van de biscuit op het taartkartonnetje. Trempeer de biscuit met behulp van een kwastje of spuitflesje met de suikersiroop. Doe een deel van de botercrème in een spuitzak met spuitmondje. Spuit eventueel een ‘dijkje’ van botercrème op de buitenste rand van de biscuitplak.  Strijk de helft van de chipolatavulling binnen de dijkjes uit over de biscuitlaag en dek af met de tweede biscuitplak. Trempeer ook deze met de suikersiroop, spuit ook op deze biscuitplak dijkjes van botercrème en bedek deze met het restant van de chipolatavulling. Dek af met de laatste biscuitplak. Trempeer eventueel nog met de suikersiroop en bestrijk de taart rondom met de botercrème. Doe dit zo strak mogelijk. Gebruik voor extra strakke randen een driehoekslineaal met een rechte hoek. Zet de taart in de koelkast totdat de botercrème hard is, bestrijk nogmaals met de botercrème om een extra strakke taart te krijgen. Zet de taart weer in de koelkast.

Rol de marsepein voor de taart uit (op een siliconenmatje of gebruik poedersuiker om plakken te voorkomen) tot een ronde plak die groot genoeg is om de hele taart mee te bedekken. Neem de taart uit de koelkast en leg de plak marsepein er in één keer op. Strijk de marsepein op de bovenkant van de taart glad en verdeel de plooien marsepein zo gelijkmatig mogelijk rond de taart. Strijk nu de marsepein langzaam, zonder plooien te maken, rond de taart. Begin bij de gehele bovenkant van de taart en werk steeds verder naar beneden. Werk plooien weg door in het midden van een plooi naar beneden te strijken. Doe dit langzaam en secuur. Op deze manier kun je de hele taart heel strak bekleden. Wrijf de onderrand van de taart rondom goed aan en snijd met een mes de overtollige marsepein weg.

Decoreer de taart naar keuze: spuit bijvoorbeeld een felicitatie met gesmolten chocolade en maak rozetten van geklopte slagroom .

Tip 1:
Je kan de bigarreaux en rozijnen lekker lang weken in de drank, maar doe dat niet te lang met de bitterkoekjes. Die lossen dan namelijk op.


Tip 2:
De biscuit kan je verpakt in plasticfolie heel goed invriezen.

Volg ons op