Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Driekoningentaart met peer

in Bakken

Annemarie Pronk - winnares van Heel Holland Bakt 2016 - maakt volgens eigen recept een speciale taart voor het driekoningenfeest. Wil je deze Driekoningentaart thuis bakken? Dat kan! Je leest hieronder wat je nodig hebt en hoe je de taart maakt.

8 taartpunten
Bereidingstijd: 1,5 uur
Wachttijd: 2-3 uur

Ingrediënten

Peren:
2 peren Doyenne de Comice
50 ml perenlikeur
50 g kristalsuiker
50 g boter

Bladerdeeg:
250 g bloem
5 g zout
50 g roomboter
140 g ijskoud water (uit de koelkast)
175 g roomboter om door te toeren (op kamertemperatuur)

Amandelcrème:
150 g roomboter op kamertemperatuur
150 g fijne kristalsuiker
150 g amandelmeel
2 eieren
25 ml perenlikeur

Suikersiroop:
50 g water
50 g fijne kristalsuiker
1 el perenlikeur

Overige ingrediënten:
een boon of een porseleinen poppetje
1 ei om te bestrijken

Materialen:
Rolstok, bakkwast, plastic folie, taartring doorsnede 24 cm, spuitzak, bakpapier, scherp (stanley)mes

Bereiding

Perenvulling:
Verwarm de oven voor op 190 °C.

Schil de peren en snijd ze doormidden. Leg de peren in een ovenschaal en giet de likeur erover. Verdeel vervolgens de suiker en stukjes boter erover.

Bak de peren ongeveer 40 minuten, totdat ze zacht zijn. Keer ze regelmatig om en om en overgiet ze met het vocht uit de ovenschaal. Laat de peren afkoelen en snijd ze in dunne plakjes.

Annemarie: Voor het maken van het bladerdeeg gebruik ik de Hollandse methode, wat betekent dat het bladerdeeg na het uitrollen steeds in vieren gevouwen wordt en vervolgens, met rustpauzes, drie hele toeren krijgt.

Bladerdeeg:
Doe de bloem, het zout, 50 gram roomboter en het ijskoude water in een grote kom. Roer met een lepel de ingrediënten goed door elkaar en kneed het verder met de hand tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang en stop zodra je een bal hebt.

Maak van het deeg een vierkant. Rol de 4 hoeken met een rolstok naar buiten en laat in het midden een bult deeg zitten. Leg de zachte boter in het midden en vouw de vier hoeken over elkaar heen, zodat de boter goed ingepakt wordt. Laat het deeg een uur in de koelkast rusten. (Intussen kun je de amandelcrème alvast voorbereiden.)

Geef het deeg vervolgens 2 halve toeren. Je doet dit als volgt: rol het deeg snel uit tot een smalle rechthoekige lap, vouw de lap in vieren, draai een kwartslag, rol opnieuw uit tot een lap van dezelfde grootte en vouw weer in vieren. Het is niet erg als er wat boter uit het deeg komt. Kwast wel altijd de overtollige bloem van het deeg vlak voordat je het opvouwt. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het nogmaals een uur rusten in de koelkast. Geef het deeg opnieuw 2 halve toeren, laat weer rusten en herhaal het toeren uiteindelijk nog één keer. Nu is het deeg klaar voor gebruik. Bewaar het in plasticfolie in de koelkast totdat je het nodig hebt.

Amandelcrème:
Roer de boter zacht en zalvig met een houten lepel. Voeg de suiker en het amandelmeel toe en roer goed door. Klop er vervolgens één voor één de eieren door en spatel als laatste de likeur door de crème. Doe de amandelcrème in een spuitzak en leg het tot gebruik in de koelkast.

Vormen van de taart:
Rol het bladerdeeg uit tot een lange lap, zodat je met de taartring 2 cirkels van 24 cm doorsnede uit kan steken.

Leg 1 cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Prik er gaatjes in met een vork tot 3 cm van de rand. Spuit de helft van de vulling op de bodem, Zorg dat je daarbij 3 cm van de rand vandaan blijft. Verstop een boon of een porseleinen poppetje in de vulling. Verdeel de plakjes peer erover en spuit de overige vulling erover.

Bestrijk de rand met wat water. Leg de tweede deegplak erop en druk de deegplakken rondom de vulling goed aan.

Insnijden van deeg:
Maak een mooie bloemrand door het deeg in te snijden en bestrijk de hele bovenkant met een losgeklopt ei. Zet de taart vervolgens 1 uur in de koelkast of 30 minuten in de vriezer.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bestrijk nogmaals dun met ei en snijd met de punt van een stanleymesje of een scherp mes een mooi patroon in het deeg. Let op dat je niet door het deeg heen snijdt, maar maak slechts een inkerving.

Zet de taart 15 minuten in de oven. Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en bak nog 30 à 35 minuten.

Suikersiroop:
Maak, terwijl de taart in de oven staat, een suikersiroop.

Breng het water met de suiker aan de kook en laat een paar minuten inkoken. Roer er een eetlepel perenlikeur door.

Bestrijk de taart, als deze uit de oven komt, direct met de suikersiroop voor een mooie glans.

Tip: gooi het restant van de peren en de siroop niet weg. Bewaar ze afgedekt in de koelkast en eet ze warm met een bolletje ijs als dessert.

Tip: Als je weinig tijd hebt, kun je er ook voor kiezen om het deeg steeds in de vriezer te laten opstijven. Je kunt dan aanzienlijk sneller werken. Let wel op dat het deeg niet te hard wordt, anders zal het scheuren bij het uitrollen.

Lees meer over

Volg ons op