Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Vasilopita - Grieks nieuwjaarsbrood

in Bakken

Ter gelegenheid van het nieuwe jaar wordt in Griekenland traditioneel de vasilopita geserveerd. Annemarie Pronk maakt dit nieuwjaarsbrood waarin ook een geluksmuntje verstopt zit. De Griekse traditie zegt dat diegene die het muntje “krijgt” het hele jaar geluk heeft.

10 personen
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 4 uur

Ingrediënten

Brood:
100 ml volle melk
25 g fijne kristalsuiker
35 g verse gist
200 g zachte boter
150 g fijne kristalsuiker
2 sinaasappels
½ tl anijs
10 gram zout
650 g bloem
3 eieren
75 g walnoten
75 g amandelen

Overige ingrediënten:
½ ei om het brood af te strijken
150 geschaafde amandelen
300 g poedersuiker
4-6 el vers geperst sinaasappelsap
50 g pure chocolade (druppels)

Materialen:
Keukenmachine met bisschopshaak, rasp, springvorm 28 cm rond, bakpapier, goed schoongemaakte munt (geldstuk), breed decoratielint

Bereiding

Deeg:
Verwarm de melk met de 25 gram suiker in een steelpan tot handwarm. Voeg de gist toe en roer goed door. Klop de boter met de 150 g suiker luchtig in de keukenmachine. Rasp de schil van de sinaasappels en pers 50 ml sap uit.

Voeg al kloppend het sinaasappelsap, de sinaasappelschil en de gemalen anijs toe aan de boter.

Roer het zout door de bloem. Doe de bloem en het gistmengsel bij het botermengsel en kneed in de machine met de bisschopshaak tot een soepel deeg. Voeg één voor één de eieren toe en laat de machine zeker nog 10 minuten kneden. Het deeg is redelijk vochtig, maar moet net niet aan je vingers blijven kleven als je het indrukt.

Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie 1 uur rijzen op een warme plek (het rijst een beetje, maar verdubbelt niet in omvang).

Brood vormen:
Vet de springvorm in. Knip een cirkel van bakpapier en bedek hiermee de bodem. Hak de walnoten en amandelen fijn.

Sla de lucht uit het deeg en kneed er de walnoten en amandelen doorheen.

Verstop het goed schoongemaakte geldstuk in het deeg.

En leg het deeg in de vorm. Druk het goed naar de zijkanten. Dek af met plasticfolie en laat het brood 2 uur rijzen op een warme plek.

Bakken:
Verwarm de oven voor op 175 ° C.

Klop het ei los met een eetlepel water en bestrijk het brood ermee.

Bak het brood ongeveer 45 minuten in de oven. Bedek evt. de bovenkant met aluminiumfolie als het brood te donker kleurt. Laat het brood helemaal afkoelen.

Glazuur en decoratie:
Rooster het amandelschaafsel lichtbruin in een drogen koekenpan of oven. Doe de poedersuiker in een kom. Voeg net zoveel sinaasappelsap toe tot je een dik vloeibaar glazuur hebt dat heel langzaam van je lepel afdruipt. Bestrijk het brood met het glazuur. Bedek de zijkanten met het amandelschaafsel.

Smelt de chocolade au bain-marie. Vouw een cornetje van bakpapier en schrijf het jaartal 2018 op het brood. Breng eventueel nog wat meer versieringen aan.

Bind een mooi lint om het brood en serveer op een mooi taartplateau.

καλή χρονιά  (= gelukkig nieuwjaar!)

Volg ons op