Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Worstenbroodjes en flammkuchen

in Bakken

‘Koppermaandag’ was in de middeleeuwen een feest waar de armen dol op waren. Na de dure feestdagen deelden slagers op straat worstenbroodjes uit. Annemarie Pronk laat je zien hoe je deze goedkope lekkernij kunt bakken. Wil je zelf aan de slag? Dat kan! Je leest hieronder wat je nodig hebt en hoe je het maakt.

10 worstenbroodjes en 2 flammkuchen
Bereidingstijd: 45 minuten
Wachttijd: 3 uur

Ingrediënten

Ingrediënten brooddeeg:
270 g volle melk
1 ei
500 g bloem + extra om te bestuiven
20 g witte basterdsuiker
10 g zout
1 zakje instant gist (7 gram)
100 g roomboter

Ingrediënten vulling worstenbroodjes:
2 teentjes knoflook
½ ui (ongeveer 40 gram)
500 g half-om-half gehakt
1 ei
2 tl tomatenpuree
60 g paneermeel
¼ tl cayennepeper
½ tl zout
2 tl verse tijmblaadjes

Ingrediënten topping flammkuchen:
125 g gerookte spekreepjes
200 g crème fraîche
¼ tl zout
¼ tl nootmuskaat
1/8 tl zwarte peper
1 grote zoete ui

Overige ingrediënten:
1 ei voor het afstrijken van de worstenbroodjes
25 gram gesmolten roomboter om de broodjes mee te bestrijken als ze uit de oven komen

Materialen:
Staande mixer,  fijne rasp, rolstok of deegroller, bakpapier, bakkwast

Bereiding

Deeg:
Verwarm de melk iets en kluts het ei door de melk. Roer alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom of in de kom van de staande mixer. Voeg de melk met het ei en de boter toe en kneed met de hand of met behulp van de bisschopshaak met de staande mixer tot een soepel deeg dat net niet aan je vingers blijft plakken.

Het deeg is klaar als je er een dun vliesje van kunt trekken dat niet snel scheurt.
Verdeel het deeg in twee gelijke delen.

Rijzen:
Bol 1 deel deeg op en laat dit in een ingevette kom, afgedekt met plasticfolie, op kamertemperatuur rijzen totdat het deeg in volume verdubbeld is.
Verdeel het restant van het deeg in 10 gelijke delen en vorm hier mooie bolletjes van. Leg de bolletjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afgedekt met ingevet plasticfolie een uur rijzen.

Worstenbroodjes:
Terwijl het deeg rijst, kun je beginnen aan de vulling van de worstenbroodjes.
Rasp de knoflook en de ui met een fijne rasp en kneed dit samen met de overige ingrediënten tot een geheel.
Verdeel het gehaktmengsel in 10 gelijke porties (ongeveer 70 gram per portie) en rol er pillen van ongeveer 12 cm lang van.

Druk de lucht uit de deegbollen, rol elke bol uit tot een ovaal en leg op elke ovaal een gehaktpil. Trek beide uiteinden van het deeg als een dekentje over de uiteinden van het gehaktrolletje t en druk goed aan. Draai een kwartslag en vouw de lange kanten van het deeg over het gehakt heen. Knijp de naden goed dicht, zodat er tijdens het bakken geen vocht uit kan lopen en de vulling mooi binnenin het broodje blijft.

Leg de broodjes met enige tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat.
Klop het ei los met een eetlepel water en bestrijk de worstenbroodjes hiermee.
Laat de broodjes nog 45 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de broodjes 10-12 minuten. Bestrijk de nog warme broodjes met gesmolten roomboter voor een mooie glans.

Flammkuchen:
Bak de spekreepjes uit en snijd ze wat fijner. Roer de crème fraîche los met het zout, peper en de nootmuskaat. Halveer en snijd de ui in dunne halve ringen.

Verdeel het overige deeg in 2 gelijke delen en rol uit tot 2 dunne plakken van een paar millimeter dik. Leg de deegplakken elk op een stuk bakpapier. Bestrijk met de crème fraîche, bestrooi met uien en spek.

Bak de flammkuchen ongeveer 8 minuten in een voorverwarmde oven op 230 °C.

Tip om het rijsproces te versnellen:
Heb je een oven met heteluchtfunctie? Zet deze dan op 30
°C  en laat het deeg daarin rijzen. Wat ook goed werkt is de kom met het deeg (afgedekt met plastic) in een plastic box zetten, een schaaltje met kokend water ernaast en de deksel van de box er weer op. Op deze manier maak je je eigen rijskast en kun je de rijstijd, zeker in de winter aanzienlijk versnellen.

Tip:
Voor deze broodjes heb ik een pittig gehaktmengsel gemaakt. Je kunt echter ook de vulling van je favoriete worstje gebruiken. Verwijder het vel en maak pillen van het gehaktmengsel uit de worstjes.

Volg ons op