Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Zo maak je een koekhuisje

in Bakken

Annemarie Pronk bakt in 'Van Harte' een huisje van koek. Een leuk en verrassend cadeau voor als je bijvoorbeeld nieuwe buren hebt. Wil je zelf zo'n koekhuisje maken? Bekijk de video en ga lekker aan de slag met het recept van de winnares van Heel Holland Bakt 2016.

Bereidingstijd: 2 uur
Wachttijd: 2 uur

Ingrediënten

Deeg:
300 g roomboter op kamertemperatuur
500 g bloem
270 g fijne kristalsuiker
3 tl koekkruiden of speculaaskruiden
1,5 ei
¾ tl bakpoeder
¾ tl zout

Eiwitglazuur:
2 eiwitten
300 g poedersuiker
eventueel 1 tl citroensap of 1 tl vanille extract
Kleurpasta in verschillende kleuren

Overige ingrediënten:
verschillende soorten snoep en strooisels om het huisje mee te versieren
poedersuiker
ijshoorntjes

Materialen:
Deegroller, bakpapier sjabloon voor het maken van een koekhuisje, 2 lange latjes 4 mm dik, vierkante koekjessteker, staande mixer

Bereiding

Deeg:
Roer de bloem, het bakpoeder, de koekkruiden en het zout in een kom goed door elkaar. Wrijf dan de boter er zo goed mogelijk doorheen. Voeg het ei toe en kneed tot een soepel deeg.

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

Uitrollen en snijden:
Rol het deeg uit tot een grote plak van 4 mm dik, leg de plak deeg op een bakpapier en zet 10 minuten in de koelkast, zodat de deegplak goed stevig is. Knip ondertussen alle onderdelen van het koekhuisje uit. Snijd de onderdelen van het koekhuisje met behulp van de sjablonen uit het koude deeg. Laat de koekhuisonderdelen eventueel nog even stevig worden in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C.

Leg de onderdelen met enige tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 12 – 15 minuten. Laat afkoelen op een rooster.

Glazuur:
Maak ondertussen het eiwitglazuur.

Klop met de staande mixer de eiwitten stijf. Voeg in gedeelten de poedersuiker toe. Stop met toevoegen van poedersuiker als je een zeer dik vloeibare consistentie hebt die niet van je spatel afloopt. Het dikke glazuur is een goede basis. Door het toevoegen van kleurstof zal het glazuur al iets dunner worden en met kleine beetjes water kan het verder verdund worden. Voor het plakken van de koekdelen is een dikke consistentie noodzakelijk. Voor het maken van versieringen op de gevel, kan het glazuur iets af geslapt worden met water. Doe dit met druppeltjes tegelijk, want het wordt snel te dun.

Bouwen:
Zet het koekhuisje in elkaar met behulp van het eiwitglazuur en versier rijkelijk met snoep.

Tip 1:
Gebruik 2 lange latjes van 4 mm dik om het deeg tussen uit te rollen. Zorg ervoor dat je een rechte roller hebt en dat je met de uiteinden ervan over de latjes heen rolt. Op deze manier krijgen  alle koekjes precies dezelfde dikte.

Tip 2:
Gebruik voor het uitsnijden van raampjes een vierkante koekjessteker of prik met een naaldje kleine puntjes op de contouren van het raam, verwijder het sjabloon en snijd op het stippellijntje uit.

Volg ons op