Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: New York Cheesecake met kersentopping

in Bakken

New York Cheesecake is een echte Amerikaanse taart. Annemarie Pronk maakt in 'Van Harte' deze heerlijke taart die bestaat uit een bodem van verkruimelde koekjes, een vulling met roomkaas en een fruitige kersentopping.

12 personen
Bereidingstijd: 1,5 uur
Wachttijd: 1 nacht

Ingrediënten

Bodem:
150 g digestive biscuits
70 g roomboter
100 g melkchocolade

Vulling:
500 g gladde roomkaas (op kamertemperatuur)
175 g fijne kristalsuiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
250 g crème fraîche (op kamertemperatuur)
175 ml slagroom (op kamertemperatuur)
2,5 el maïszetmeel
1/8  tl zout
1 sinaasappel
1,5 citroen
1,5  tl vanille-extract

Topping:
60 ml water
70 g poedersuiker
400 g (diepvries) kersen
2 el maïszetmeel
1,5 el water
scheutje citroensap

Overig:
roomboter voor invetten springvorm

Benodigdheden:
Foodprocessor of plastic zak en deegroller, springvorm doorsnede 24 cm, spateltje, bakpapier, aluminiumfolie, fijne rasp, citruspers, braadslede of grote ovenschaal (waar springvorm in past), taartplateau
 

Bereiding

Bodem:
Verkruimel de biscuits in een foodprocessor of doe ze in een goed afgesloten plastic zak en sla ze fijn met een deegroller. Smelt de boter en roer door de biscuitkruimels. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet even in de koelkast. Smelt ondertussen de chocolade au bain-marie. Bestrijk de koekbodem met een laagje melkchocolade. Vet de rand van de springvorm goed in met wat boter en bekleed deze met een strook bakpapier. Verpak de buitenkant van de  springvorm goed met aluminiumfolie (zorg dat de springvorm waterdicht wordt). Zet de springvorm tot gebruik in de koelkast.

Vulling:
Verwarm de oven voor op 180 °C en breng 1,5 liter water aan de kook.

Doe de roomkaas en de suiker in een grote kom klop deze met een garde goed glad. Schraap de roomkaas af en toe even goed van de randen en de bodem met een siliconenspatel. Voeg de crème fraîche en de slagroom toe. Roer weer goed glad en klop vervolgens een voor een de eieren erdoor. Roer het maïszetmeel en het zout door de massa. Rasp de schil van de sinaasappel en citroen. Pers de helft van de citroen uit. Voeg rasp en sap met het vanille-extract toe aan het roomkaasmengsel.

Pak de springvorm uit de koelkast, zet deze in een grote braadslede en vul de braadslede met kokend water zodat de springvorm tot de helft onder water staat. Giet het roomkaasmengsel voorzichtig in de springvorm. Zet de braadslede met de cheesecake in het midden van de oven en bak deze eerst 30 minuten op 180°C. Verlaag de oventemperatuur naar 150°C en bak de cheesecake vervolgens nog 40 minuten. De cheesecake lijkt nog wat drillerig in het midden, maar dat is goed. Zet de oven uit. Haal de braadslede uit de oven, maar plaats de cheesecake weer terug in de oven en laat deze hierin helemaal afkoelen. Zet de cheesecake vervolgens afgedekt een nacht in de koelkast.

Topping:
Breng het water met de poedersuiker en de helft van de kersen aan de kook. Roer af en toe voorzichtig. Roer het maïszetmeel los met 1,5  eetlepel water en voeg dit toe aan de kersen. Voeg de tweede helft van de kersen toe en laat  nog even pruttelen en indikken. Roer er ten slotte een scheutje citroensap door en laat afkoelen.

Serveren:
Haal de cheesecake uit de springvorm en zet de taart op een mooi taartplateau of bord. Lepel de kersentopping op de taart.

Volg ons op