Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Chocolade Guinness cake met Baileys

in Bakken

St. Patrick's Day is de nationale feestdag van Ierland. Dit feest wordt door de Ieren over de hele wereld gevierd. Annemarie Pronk, winnares van Heel Holland Bakt 2016, maakt ter ere van deze dag een echte Ierse feestelijke taart.

Wil je deze heerlijk smeuïge taart zelf ook maken? Bekijk de video waarin Annemarie stap voor stap uitlegt hoe je de taart maakt. Hieronder lees je alle benodigde ingrediënten en de werkwijze. Veel succes en smullen maar!

Ingrediënten

Ingrediënten voor de chocoladecakes:
200 ml Guinness bier
250 g roomboter in blokjes
75 g cacaopoeder
350 g fijne kristalsuiker
125 g crème fraiche
2 eieren
1 tl vanille-extract
270 g bloem
2 tl bakpoeder
½ tl baksoda
½ tl zout

Ingrediënten voor de botercrème:
500 g zachte roomboter
250 g witte chocoladedruppels
200 g poedersuiker
1 vanillestokje
50 ml Baileys (original)

Overige ingrediënten:
100 gram donkergroene marsepein
groene kleurpasta

Benodigdheden

  • 2 ronde springvormen of bakblikken van 20 cm doorsnede
  • siliconen spatels
  • middelgrote pan
  • grote glazen kom
  • zeef
  • weegschaal
  • maatlepeltjes
  • garde
  • bakpapier (2 cirkels)
  • kitchenaid met bisschopshaak
  • pan met bain-marie
  • taartkarton 20 cm
  • draaiplateau
  • groot paletmes/ plamuurmes
  • uitstekertje klavertje 3
  • taartzaag
  • klein paletmesje

Werkwijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.
Vet 2 ronde springvormen of bakblikken van 20 cm doorsnede in en bekleed de bodem met een cirkel van bakpapier.
Doe het bier en de boter in een middelgrote pan en laat de boter in het bier smelten.
Voeg de suiker toe en laat al roerend smelten.

Zeef in een kom bloem, cacao, bakpoeder, baksoda en zout en zet apart.

Klop de eieren los met de crème fraiche en het vanille extract en voeg toe aan het biermengsel.
Voeg het bloemmengsel toe en roer goed door.
Verdeel het beslag over de 2 bakblikken en bak de cakes in 40 minuten gaar.

Laat de cakes volledig afkoelen in de bakblikken.

Maak ondertussen de witte chocoladeboter crème met baileys.
Klop de boter in ongeveer 10 minuten wit en luchtig in de keukenmachine, voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en laat de machine draaien. Smelt intussen de chocolade au bain-marie. Laat de chocolade iets afkoelen en voeg het toe aan het botermengsel terwijl de machine blijft draaien. Stop de machine af en toe om de boter langs de rand weg te schrapen. Voeg de baileys toe en laat de machine nog 10 minuten draaien.

Snijd beide (volledig afgekoelde) cakes 1 keer door.

Pak een taartkarton en leg daarop een halve cake.

Voeg een klein beetje groene kleurstof toe aan de botercreme, zodat deze lichtgroen kleurt.

Breng een flinke laag aan op de cakeplak en dek af met een tweede plak cake. Stapel op deze manier verder tot alle cakeplakken gestapeld zijn. Bedek de cake met een dikke laag botercreme.

Verdeel nu de resterende botercreme in 3 delen. Laat 1 deel in de lichtgroene kleur. Kleur 1 deel iets donkerder groen door wat kleurstof bij te voegen en kleur het laatste deel nog donkerder groen door nog meer kleurstof toe te voegen. Je hebt nu 3 kleuren groene botercreme. Breng de lichtgroene kleur aan op de bovenste rand van de taart, de iets groenere kleur op het middenstuk van de rand en de donkerste kleur groen op de onderrand van de taart. Strijk nu met een paletmes de bovenkant mooi strak en doe dit ten slotte met de rand. Het is niet erg als de kleuren een beetje in elkaar overgaan of als er een beetje cake zichtbaar is achter de botercreme.

Decoreer de taart met klavertjes 3 van donkergroene marsepein.

Volg ons op