Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Flensjesdessert met mango en kokosijs

in Bakken

Ja, het is écht waar! Op vrijdag 16 maart 2018 vieren we de 12e editie van Nationale Pannenkoekdag. De dag dat basisschoolleerlingen door heel het land ouderen in het zonnetje zetten met zelfgebakken pannenkoeken.

Annemarie Pronk laat zich door dit festijn inspireren en maakt behalve pannenkoektekeningen ook een flensjesdessert met oosters tintje. Nieuwsgierig? Bekijk de video en als je daarna zelf aan de slag wilt, vind je hieronder alle benodigde ingrediënten en de werkwijze.

Flensjesdessert met oosters tintje

Ingrediënten flensjesbeslag:
100 gr bloem
25 g poedersuiker
snufje zout
250 ml volle melk
1 ei
25 g roomboter, gesmolten
boter of olie om te bakken
1 el spekkoekkruiden

Ingrediënten mangocoulis:
1 rijpe mango
1 limoen
2 passievruchtenvruchten

Overige ingrediënten:
Kokosijs
25 gram kokossnippers
kokosbloesemsuiker

Benodigdheden:
Pannenkoeken pan
Juslepel
spatel (om de flensjes om te draaien)
eventueel een grote ronde uitsteker (10 cm) om de flensjes dezelfde grootte te geven
zeef
staafmixer

Bereiding flensjes:
Doe de bloem met het zout en de poedersuiker in een grote kom. Giet de helft van de melk erbij en roer goed door met de garde. Voeg dan het ei, de rest van de melk en de gesmolten boter toe en roer tot een glad beslag. Verdeel het beslag in 2 delen. Voeg bij een deel 1 eetlepel spelkoekkruiden toe en roer goed door.

Verhit een pannenkoek pan op de warmtebron, vet in met een beetje olie of boter en bak dunne flensjes door een juslepel beslag in de pan de gieten en deze tot een cirkel uit te spreiden met de bolle kant van de lepel. Draai om zodra het flensje van de pan loslaat en bak ook de andere kant gaar. Steek elk flensje eventueel uit met een zo groot mogelijke ronde uitsteker om alle flensjes dezelfde vorm en grootte te geven.

Bereiding mangocoulis:
Snijd een paar partjes van de mango voor de decoratie en pureer de rest samen met de geraspte schil en het sap van 1 limoen en het sap van 2 passievruchten (houdt de pitjes achter voor decoratie). Zeef de coulis en zet tot gebruik koud weg.

Serveer de flensjes opgerold of opgestapeld als een spekkoek bestrooid met kokosbloesemsuiker met een bolletje kokosijs, de mangocoulis, schijfjes verse mango en passievruchtpitjes. Bestrooi eventueel met geroosterde kokossnippers.

Pannenkoektekeningen

Ingrediënten beslag:
250 g bloem
500 ml volle melk
2 eieren
¼ tl zout

Ingrediënten spekkoekkruiden:
3,5 tl kaneel
2,5 tl kardemom
1,5 tl anijs
1 tl nootmuskaat
1 tl kruidnagelpoeder

Benodigdheden:
elektrische bakplaat of pannenkoek pan
plastic doseerflesjes (voor poffertjes beslag)
spatel (om pannenkoeken om te draaien)

Bereiding spekkoekkruiden:
Meet alle specerijen af en mix goed door elkaar.

Bereiding pannenkoeken:
Doe de bloem met het zout in een grote kom. Giet de helft van de melk erbij en roer goed door met de garde. Voeg dan de eieren en de rest van de melk toe en roer tot een glad beslag.

Verdeel het beslag in 2 delen en voeg bij een deel 1 à 2 eetlepels spelkoekkruiden toe. Roer goed door en doe beide kleuren beslag in 2 verschillende doseerflesjes.

Zet de elektrische bakplaat aan op een middelhoge stand. Gebruik het donkere beslag voor de contouren van een tekening naar keuze, wacht even totdat deze lijnen wat donker kleuren door het bakken. Kleur de tekening verder in met het donkere en met het lichte beslag. Laat de pannenkoek gaar worden en keer voorzichtig om met een spatel.
 

Volg ons op