Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Leuke snoeptaart voor een kinderverjaardag

in Bakken

Annemarie Pronk, de winnares van Heel Holland Bakt 2016, laat zien hoe je een echte snoeptaart maakt. Een leuke baktip voor een kinderverjaardag. Bekijk de video en lees hieronder wat je nodig hebt als je thuis aan de slag wilt. Veel bakplezier en succes!

14 punten
Bereidingstijd: 1,5 -2 uur
Wachttijd: 1 uur

Ingrediënten

Biscuits:
335 g ei (ongeveer 7 stuks)
205 g fijne kristalsuiker
15 g vanillesuiker
165 g bloem
32 g maïszetmeel
snuf zout

Suikersiroop:
200 g water
200 g suiker

Frambozen-meringuebotercrème:
6 eiwitten
375 g fijne kristalsuiker
3 tl vanille-extract
375 g roomboter op kamertemperatuur
175 g frambozenjam

Overige ingrediënten:
Boter voor invetten
775 g marsepein
Kleurpasta: rood en paars
1 eiwit
poedersuiker
allerlei snoepjes om de taart mee te versieren

Materialen:
Staande mixer met garde en bisschophaak, zeef, springvorm doorsnede 15 cm, springvorm doorsnede 20 cm, bakpapier, afkoelroosters, taartzaagje, 6 cocktailprikkers, taartkarton doorsnede 15, taartkarton doorsnede 20 cm, bakkwast, paletmes, rolstok

Bereiding

Biscuits:
Verwarm de oven voor op 175°C. Klop het ei met de kristalsuiker en vanillesuiker in de kom van de staande mixer op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten lichtgeel en luchtig.

Zeef de bloem, het maïszetmeel en het zout. Zet de mixer uit, vervang de garde voor de bisschophaak. Zet de mixer op de laagste stand en voeg lepel voor lepel het bloemmengsel toe. Stop de machine als alle bloem is opgenomen.

Vet de bakvormen in en bekleed ze eventueel met bakpapier. Vul de bakvormen voor tweederde met het beslag en bak de biscuits in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten gaar. De kleinere biscuit zal wellicht iets eerder gaar zijn dan de grotere. Houd de biscuits na 20 minuten goed in de gaten en verleng de oventijd steeds met 5 minuten als ze nog niet gaar zijn. Als je de bovenkant van de biscuit in kunt drukken en deze terugveert, is de biscuit gaar. Laat de biscuits afkoelen op roosters.

Suikersiroop:
Breng het water met de suiker in een pan met dikke bodem aan de kook. Laat 5 minuten doorkoken, zet het vuur uit en laat de suikersiroop afkoelen.

Frambozen-meringuebotercrème:
Verwarm de eiwitten en suiker au bain-marie al kloppend totdat alle suiker is opgelost. Doe het eiwit vervolgens over in de kom van de staande mixer en klop het met de garde op de hoogste stand tot stijve pieken. Voeg het vanille-extract toe. Laat de machine doorkloppen totdat de meringue voldoende is afgekoeld. Wanneer de meringue even warm of kouder aanvoelt dan je vingertop, is de temperatuur voldoende gedaald en kun je beginnen met het toevoegen van de boter.

Verwissel de garde voor de bisschopshaak en laat de machine draaien. Voeg beetje bij beetje de boter toe en laat de botercrème daarna gerust 1 à 1,5 uur draaien. Het resultaat is een fluweelzachte en zeer luchtige botercrème. Zeef de pitjes uit de frambozenjam en meng de jam door de botercrème.

Opbouwen taart:
Snijd beide biscuits 2x door met behulp van een taartzaagje. Plaats bij elke biscuit 3 cocktailprikkers recht boven elkaar in elke taartlaag. Op deze manier zorg je ervoor dat je de lagen na het vullen weer exact op dezelfde plek terug kunt leggen.

Leg de onderste laag van beide biscuits op de taartkartonnetjes. Trempeer met de suikersiroop en bedek met een laag frambozen-meringuebotercrème. Dek af met de tweede biscuitplak. Trempeer weer en verdeel weer een laag botercrème erover. Dek af met de laatste biscuit. Trempeer eventueel de buitenkant nog met de suikersiroop en smeer de taarten rondom af met de botercrème. Doe dit zo strak mogelijk. Zet de taarten in de koelkast totdat de botercrème hard is, smeer nog een keer af met de botercrème om een extra strakke taart te krijgen. Zet de taarten in de koelkast.

Bekleden met marsepein:
Kleur 325 gram van de marsepein rood, rol uit tot een ronde plak die groot genoeg is om de bovenkant en de randen van de kleinste taart mee te bedekken. Pak de taart uit de koelkast en leg de plak marsepein er in één keer op. Strijk de marsepein op de bovenkant van de taart glad en verdeel de plooien marsepein zo gelijkmatig mogelijk rond de taart. Strijk nu de marsepein langzaam, zonder plooien te maken, rond de taart. Begin bij de gehele bovenkant van de taart en werk steeds verder naar beneden. Plooien werk je weg door in het midden van een plooi naar beneden te strijken. Doe dit langzaam en secuur. Op deze manier kun je de hele taart heel strak bekleden.

Wrijf de onderrand van de taart rondom goed aan en snijd met een mes de overtollige marsepein weg. Kleur 450 gram marsepein paars en bekleed de grootste taart op dezelfde manier als hiervoor beschreven. Zet de taart op een vrolijke taartschaal of taartplateau. Zet de kleinste taart, inclusief het taartkarton, erbovenop. Maak een heel dik glazuur van eiwit en een flinke hoeveelheid poedersuiker. Bekleed de gehele taart met allerlei soorten snoep. Gebruik het glazuur om de snoepjes vast te plakken.

Volg ons op