Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Matzes met chocolade, karamel en nootjes

in Bakken

Tijdens het Joodse paasfeest, Pesach, herdenken de joden de bevrijding van de slavernij in Egypte. Vlak voor hun vertrek moesten de joden toen snel brood bakken, zonder er zuurdesem aan toe te voegen. Daardoor kon het niet rijzen. Om die tijd van slavernij, en de bevrijding door God, te herdenken eten joden tijdens Pesach geen gerezen brood maar matses.

Annemarie Pronk maakt matzes en laat zien hoe je er net even een originele draai aan kan geven. Bekijk de video en lees hieronder wat je nodig hebt om deze heerlijke matzes te maken. Veel succes en eet smakelijk!

7 stuks
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: -

Ingrediënten

Deeg matzes:
225 g bloem
130 g water
1 tl olijfolie
½ tl zout

Karamelsaus:
150 g fijne kristalsuiker
50 ml water

125 ml slagroom 

40 g roomboter
40 g witte chocoladedruppels (of fijngehakte reep witte chocolade)
snuf zout

overige topping:
75 g ongezouten cashewnoten
2 el acaciahoning
Zeezoutvlokken
150 g pure chocoladedruppels (of een reep in stukjes)
50 g gepelde ongezouten pistachenootjes

Materialen:
Bakpapier, pan met dikke bodem

Bereiding

Matzes:
Kneed in een grote kom bloem, zout, olijfolie en water kort tot een soepel deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten onder plasticfolie.

Karamelsaus:
Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op een middelhoog vuur karamelliseren. Verwarm de slagroom en voeg in één keer toe zodra de karamel een mooie reebruine kleur heeft. (Pas op: het kan gaan borrelen en een beetje omhoog komen). Blijf roeren en verwarmen totdat alle karamel is opgelost. Voeg dan de boter en de chocolade toe en roer tot een gladde saus. Laat afkoelen.

Als de afgekoelde saus erg dik is, verdun het dan met een scheutje slagroom. De karamel moet dik vloeibaar zijn.

Matzes bakken:
Verwarm de oven voor op 250°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Verdeel het deeg in 7 stukken, maak bolletjes en rol ze uit tot dunne ronde deegplakken.
Prik met een vork veel gaatjes in het deeg. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 5 minuten tot de bovenkant lichtbruin kleurt, keer de matzes om en bak nog ongeveer 2 minuten (Let op: gaat ineens heel hard).

Honingzeezoutcashewnoten
Rooster de cashewnoten in een koekenpan, voeg de honing toe. Laat karamelliseren en doe de noten over op een met bakpapier beklede plaat of schaal. Bestrooi met wat zoutvlokken en laat afkoelen en uitharden.

Besmeren en bestrooien:
Besmeer elke matze met een laagje karamel en bak ze in de oven nog ongeveer 5 minuten op 175 °C. Bestrooi direct uit de oven met wat chocolade, wacht even 2 minuten en smeer de chocolade dan uit. Hak de pistachenootjes, breek of hak de honingzeezoutcashewnoten en strooi ze over de chocoladekaramelmatzes.

Volg ons op