Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Leuke uittip voor dit weekend: Kom in de Kas

in Extra

Op zaterdag 7 en zondag 8 april 2018 openen honderden groente-, planten- en bloemenkwekers weer de deuren van hun kas voor het publiek. Dit gratis evenement is leuk en leerzaam voor jong en oud. Het thema van 'Kom in de Kas' is dit jaar 'Kleurrijke toekomst'.

Tijdens de open dagen van de glastuinbouw kun je niet alleen zien hoe allerlei mooie producten worden gekweekt maar je kunt ze ook proeven! Kijk voor meer informatie over het evenement op: Komindekas.nl

Kleur en smaak
In de kassen worden kleurrijke producten gekweekt. Bloemen en planten in prachtige tinten en heerlijke groenten die ook steeds in meer kleuren beschikbaar zijn. Zo zijn er niet alleen rode tomaten maar heb je ook gele en oranje tomaten. Ook bloemen zie je in allerlei kleuren. De glastuinbouw gaat voor een kleurrijke toekomst.

Tomaten, paprika's en komkommer zijn de meest geteelde groenten in de kas. De tomaat wordt het meest geëxporteerd. Met bloemen hebben we de afgelopen jaren en verschuiving gezien. Waren het vroeger vooral rozen en chrysanten tegenwoordig worden er ook veel orchideeën gekweekt. De roos blijft de bloem die het meest geëxporteerd wordt.

Wat ook leuk is als je gasten blijven eten, is een salade te maken met daarin eetbare bloemetjes. Zoals primula's die in de kassen geteeld wordt. De bloemetjes hebben een licht anijsachtige smaak.

Geschiedenis
Tijdens de Floriade in Rotterdam (1960) waren consumenten enthousiast over een presentatie van de groenteteelt. In de tuinbouw vroeg men zich af of je mensen niet eens in echte kassen moest laten kijken. Halverwege de jaren '60 werden open dagen georganiseerd bij de opening van nieuwe glastuinbouwgebieden in het Westland. Het succes daarvan leidde in 1972 tot een open dag bij de opening van het tuinbouwgebied Sion (Rijswijk). In 1977 werd voor het eerst de naam 'Kom in de Kas' gebruikt.

Volg ons op