Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Koninklijke carrot cake

in Bakken

Annemarie Pronk laat zich inspireren door de verjaardag van prinses Ariane, de jongste dochter van ons koningspaar. Ze maakt een heel toepasselijke, koninklijke taart.

Wil je zelf ook zo'n carrot cake maken? Bekijk de video waarin Annemarie uitlegt hoe je de taart maakt. Veel succes en smullen maar!

10 punten
Bereidingstijd: 1,5 uur
Wachttijd: paar uur – 1 nacht

Ingrediënten

Cake:
150 g rozijnen
225 g roomboter
500 g grote wortelen (= 350 g schoongemaakt)
150 g gepelde walnoten
250 g bloem
350 g kristalsuiker
1 tl zout
3,5 el speculaaskruiden* (tip: maak je eigen mix)
1,5 tl baksoda
1 sinaasappel
3 eieren

Garnering:
300 g roomkaas (Monchou) op kamertemperatuur
100 g roomboter op kamertemperatuur
270 g poedersuiker
sap van 1 limoen
100 g oranje marsepein
25 g groene marsepein
75 g gele marsepein
eetbare goudspray
50 g walnoten
lange dunne gouden kaarsjes met houdertjes

Materialen:
Bakblik of springvorm 24 cm , bakpapier, keukenmachine, rasp,  uitsteker serveerschaal

Bereiding

Cake:
Wel de rozijnen in lauwwarm water (liefst een paar uur van tevoren of een nacht).

Verwarm de oven voor op 175°C. Vet de springvorm in. Leg een cirkel bakpapier op de bodem.

Smelt de boter. Schil en rasp de wortelen fijn en zet apart. Hak walnoten grof.
Doe bloem, suiker, zout, speculaaskruiden, zuiveringszout in de kom van de keukenmachine. Rasp de sinaasappelschil erboven en meng door elkaar.
Giet de gesmolten boter erbij en meng door elkaar. Klop vervolgens één voor één de eieren erdoor tot een glad en homogeen beslag.
Spatel de geraspte wortelen en gehakte noten erdoor en voeg de uitgelekte, drooggedepte gewelde rozijnen toe.

Verdeel het beslag over de springvorm en bak de carrot cake ongeveer 50 minuten in het midden van de oven. Zodra het midden van de cake stevig is en terugveert is hij klaar.

Haal uit de oven, laat 5 minuten staan en verwijder de springvorm. Laat de cake goed afkoelen.

Frosting:
Klop de roomkaas en de boter in een grote kom glad. Schep lepel voor lepel de poedersuiker erdoor. Pers de limoen erboven uit en meng goed door elkaar.

Decoratie:
Maak kleine worteltjes van marsepein. Steek kroontjes uit de gele marsepein en spuit ze goud.

Zet de afgekoelde cake op een serveerschaal. Smeer hier een dikke laag roomkaasvulling op, decoreer met de marsepeinen worteltjes, kroontjes, walnoten en steek er kaarsjes in.

*Annemarie’s speculaaskruidenmengsel:
10 delen kaneel
2 delen nootmuskaat
2 delen kruidnagel
1 deel gemberpoeder
1,5 deel kardemom
1 deel witte peper
1,5 deel anijspoeder

Volg ons op