Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Oranjetompoezen

in Bakken

Vrijdag is het Koningsdag! In de kas bakt Annemarie Pronk alvast heerlijke oranjetompoezen. Wil je deze feestelijke lekkernij zelf maken? Bekijk de video en lees hieronder het recept.

8 stuks
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 2 uur

Ingrediënten

Bladerdeeg:
200 g koude roomboter
½ tl zout
200 g bloem
100 ml ijskoud water

Banketbakkersroom:
3 eidooiers
100 g suiker
50 g maïszetmeel
500 ml volle melk
1  vanillestokje
1 tl vanille-extract

Zwitserse room:
5,5 blaadje gelatine (à 2 g)
200 g slagroom
30 g fijne kristalsuiker
550 g van de banketbakkersroom

Fondantglazuur:
200 g vloeibare fondantglazuur
druppeltje oranje kleurstof
1-2 tl cacaopoeder
½- 1½ el sinaasappelsap

Materialen:
Deegroller, plasticfolie, spuitzak, deegperforator, bakpapier, afkoelrooster, scherp kartelmes, snijplank, cornetje van bakpapier, schaar, paletmes, satéprikker
 

Bereiding

Bladerdeeg:
Snijd de boter in blokjes en zet in de koelkast. Meng het zout door de bloem en voeg het ijskoude water toe. Kneed dit snel tot een kruimelig deeg. Voeg de ijskoude blokjes boter toe en kneed zo kort mogelijk tot een deegbal waarin je de blokjes boter nog ziet zitten. Bestrooi de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige plak van ongeveer 15 x 40 cm. Vouw het deeg in vieren, draai een kwartslag, rol weer uit tot een rechthoekige plak en vouw weer in vieren. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.

Rol het deeg dan op dezelfde manier weer 2 keer uit, laat weer 30 minuten rusten in de koelkast en herhaal dit dan nog 1 keer. Het deeg heeft zo 6 halve toeren en dus 3 hele toeren gehad en is nu klaar. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het tot gebruik in de koelkast.

Bladerdeeg bakken:
Verwarm de oven voor op 225°C.
Rol het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 30 x 40 cm.
Leg het deeg op een bakpapier op de bakplaat en maak met behulp van een deegperforator gaatjes in het deeg.

Uiteraard kun je hiervoor ook een vork gebruiken, maar een deegperforator is een heel handig hulpmiddel. Op deze manier voorkom je dat het deeg te veel gaat bladeren in de oven.

Bak het bladerdeeg 10 minuten op 225°C. Verlaag dan de temperatuur naar 200°C en bak dan nog 20 minuten totdat het deeg mooi bruin en gaar is. Laat afkoelen op een rooster.

Banketbakkersroom:
Klop de eidooiers met de helft van de suiker los met een garde. Voeg het maïszetmeel en een scheutje van de koude melk toe en roer  tot een glad mengsel. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe dit samen met de resterende melk en suiker in een pan met een dikke bodem. Verwarm de melk totdat het net kookt. Verlaag dan de temperatuur. Giet de warme melk voorzichtig bij het eidooiermengsel en roer snel door tot een glad mengsel. Giet dit mengsel door een zeef weer terug in de pan. Voeg het vanille-extract toe. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat binden.

Stort de banketbakkersroom op een groot bord of een dienblaadje, dek het af met plasticfolie, om velvorming te voorkomen en laat het kort in de koelkast afkoelen (het mag niet kouder worden dan 20°C).

Zwitserse room:
Laat de gelatine 10 minuten weken in koud water.
Klop de slagroom stijf met de suiker. Doe de banketbakkersroom in een kom en klop dit los. De banketbakkersroom mag niet te koud zijn (20-25 °C is prima).

Tip: Is de room nog te warm, klop dan door totdat het de juiste temperatuur heeft bereikt. Is de room te koud, verwarm deze dan op laag vermogen heel kort in de magnetron totdat het de juiste temperatuur heeft.

Knijp de blaadjes gelatine uit en doe ze in een steelpannetje. Verwarm kort tot de gelatine vloeibaar is geworden.
Voeg al kloppend de vloeibare gelatine toe. Spatel de slagroom erdoorheen. Doe de Zwitserse room in een spuitzak en laat het opstijven in de koelkast.

Deeg snijden:
Snijd met een scherp kartelmes 2 banen van 11 cm uit de plak. Leg de eerste plak met de gladde kant onder op een brede snijplank. Spuit hierop een royale laag Zwitserse room en dek af met de tweede deegplak. Let erop dat de gladde kant nu boven zit.

Aanbrengen van het fondantglazuur:
Slap het glazuur af met een beetje sinaasappelsap. Kleur het glazuur oranje met een druppeltje oranje kleurstof.  

Neem 3 eetlepels van het glazuur en voeg hier een theelepel cacao aan toe. Roer goed door en voeg eventueel meer cacao toe om de kleur intenser te maken. Slap de bruine fondantglazuur eventueel iets af met water en doe het in een cornetje van bakpapier of een klein spuitzakje. 

Verwarm de oranje fondantglazuur licht, zodat deze iets meer vloeibaar wordt. Schenk deze over de bovenste deegplak en strijk mooi glad met een paletmes. Neem nu het cornetje met de bruine glazuur, knip er een puntje af en trek over de gehele lengte van de plak strepen over de gele glazuur.

Trek met een satéprikker in korte vloeiende bewegingen patronen in het glazuur. Laat even uitharden in de koelkast. Snijd 8 tompoucen van 4 à 4½ cm breed.

Volg ons op