Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Paasslof met advocaat

in Bakken

Het is Pasen! Annemarie Pronk bakt ter gelegenheid van dit feest een paasslof. Bekijk de video en lees hoe je zo'n heerlijke traktatie zelf kunt maken.

8-10 stukken
Bereidingstijd: 1,5 uur
Wachttijd: 1 uur

Ingrediënten

Sloffendeeg:
150 g patentbloem
60 g witte basterdsuiker
60 g fijne kristalsuiker
1 tl bakpoeder
½ tl citroenrasp
een snuf zout
100 g koude ongezouten roomboter
1/3 losgeklopt ei

Banketbakkersroom:
1 ½ eidooier
50 g suiker
25 g maïszetmeel
250 ml volle melk
½  vanillestokje
½ tl vanille-extract

Advocaat:
½ vanillestokje
125 g eidooier (8 a 9 eieren)
125 g fijne kristalsuiker
snufje zout
100 g wodka

Vulling van de sloffenbodem:
75 g fijne kristalsuiker
75 g amandelmeel
2/3 losgeklopt ei
50 g van de banketbakkersroom

Zwitserse room met advocaat:
2 blaadjes gelatine
100 g slagroom
15 g fijne kristalsuiker
restant van de banketbakkersroom
100 g van de advocaat

Slagroombollen:
300 g slagroom
50 g fijne kristalsuiker

Garnering:
50 g pure chocoladedruppels
Advocaat
Suikerbloemetjes (wit en geel)
Gesuikerde paaseitjes

Materialen:
Sloffenring van ongeveer 25 x 10 cm, thermometer, spuitzakken met een ronde spuitmond met een doorsnede van ongeveer 2 cm, cornetjes van bakpapier

Tip: oude plastic snoepzakken kunnen prima fungeren als spuitzak, mits de vullingen niet te compact zijn.

Bereiding

Sloffenbodem:
Meng bloem, basterdsuiker, fijne kristalsuiker, bakpoeder, citroenrasp en zout met elkaar in een kom. Wrijf de boter er goed doorheen en voeg dan het ei toe. Kneed dit kort tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het 15 minuten in de koelkast.

Banketbakkersroom:
Klop de eidooiers met de helft van de suiker goed los met een garde. Voeg het maïszetmeel en een scheutje van de koude melk toe en roer het tot een glad mengsel. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe dit samen met de resterende melk en suiker in een pan met een dikke bodem.

Verwarm de melk met de vanille totdat het net kookt. Verlaag dan de temperatuur.

Giet de warme melk voorzichtig bij het mengsel van eidooiers met suiker en roer dit snel tot een glad mengsel.

Giet dit mengsel door een zeef weer terug in de pan. Breng het mengsel al roerend aan de kook.

Laat het mengsel even zachtjes koken, blijf wel roeren. De room zal nu dikker worden.

Stort de banketbakkersroom op een groot bord of een dienblaadje, dek af met plastic folie, om velvorming te voorkomen en laat het kort in de koelkast afkoelen (het mag niet kouder worden dan 20°C).

Advocaat:
Snijd het overgebleven halve vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en doe dit samen met de eidooiers, de suiker en het zout in een kom.

Meng dit goed door elkaar, roer de wodka erdoor en verwarm het mengsel al roerend au bain-marie tot 62°C.

Het is belangrijk dat je tijdens het verwarmen voortdurend blijft roeren met een garde en daarbij goed over de bodem van de kom blijft schrapen. Doe je dit niet, dan zal het eigeel gaan stollen en krijg je geen mooi glad mengsel.

Plaats de kom, zodra de temperatuur van 62°C bereikt is, in een grotere kom met koud water om het garingsproces onmiddellijk te stoppen.

Blijf even roeren totdat de advocaat enigszins is afgekoeld. Zeef de advocaat en laat verder afkoelen.

Tip: De advocaat, banketbakkersroom en spijsvulling kun je gerust een dag van tevoren maken.

Spijsvulling van de sloffenbodem:
Meng de suiker met het amandelmeel. Voeg vervolgens het ei en 50 gram van de banketbakkersroom toe en roer het tot een slap spijs.

Bakken van de sloffenbodem:
Verwarm de oven voor op 180°C.

Bestuif het werkblad met een beetje bloem en rol hier het deeg op uit tot een ovaal die net iets groter is dan de sloffenring om zo veel mogelijk deeg te kunnen gebruiken. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plak deeg hierop. Vet de slofring in en steek de ring in de deegplak. Verwijder het overtollige deeg aan de buitenzijde van de ring. Laat de ring om het deeg. Breng met een spuitzak of lepel een gelijkmatige laag spijsvulling aan op de deegplak. Houd een rand van 1 cm rondom vrij.

Zet de bakplaat in het midden van het oven en bak de sloffenbodem in circa 25 minuten goudbruin en gaar. Haal de ring na het bakken direct van de slof en laat de sloffenbodem afkoelen op een rooster.

Het is moeilijk in te schatten wanneer de spijsvulling gaar is; deze lijkt nl. vaak nog wat zacht. Haal de koek uit de oven als hij mooi goudbruin is. Deze kan snel te hard worden en is dan lastig aan te snijden.

Zwitserse room met advocaat:
Week de gelatine 10 minuten in koud water.

Omdat er zowel in de Zwitserse room als de slagroombollen slagroom gaat, is het handig deze samen op te kloppen.

Klop 400 gram slagroom stijf met 65 gram fijne kristalsuiker. Gebruik voor de Zwitserse room 120 gram van de geslagen room en doe de rest in een spuitzak met een gladde spuitmond van 2 cm doorsnede voor de het opspuiten van de slagroombollen. Leg de spuitzak tot gebruik in de koelkast.

Doe het restant van de banketbakkersroom (dit zal 225 à 250 gram zijn) in een kom en klop dit los.

De banketbakkersroom mag niet te koud zijn. 20 tot 25 graden is prima. Is de room nog te warm, klop dan door totdat het de juiste temperatuur heeft bereikt. Is de room te koud, verwarm deze dan heel kort op laag vermogen in de magnetron totdat het de juiste temperatuur heeft.

Knijp de gelatine uit en doe in een steelpannetje. Verwarm kort, totdat de gelatine vloeibaar is geworden en voeg het al kloppend toe aan de banketbakkersroom. Roer er 100 gram van de afgekoelde advocaat door en spatel er tenslotte ook de 120 gram slagroom doorheen. Doe de Zwitserse room in een spuitzak en laat het opstijven in de koelkast.

Het opmaken van de slof:
Smelt de chocolade au bain marie, laat het een beetje afkoelen en doe het dan in een cornetje van bakpapier. Doe ook de afgekoelde advocaat in een cornetje van bakpapier.

Spuit de Zwitserse room met advocaat op de sloffenbodem, maar laat in het midden een lange ovale sleuf vrij en vul die op met wat advocaat.

Spuit mooie ronde toeven slagroom op de slof. Garneer met streepjes van advocaat en chocolade. Maak de Paasslof af met de suikerbloemetjes en eitjes.

Volg ons op