Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Petitfours van bitterkoekjes

in Bakken

Annemarie Pronk bakt iets wat traditioneel hoort bij de ondertrouw: bitterkoekjes. Ze maakt feestelijke petitfours.

35-40 stuks
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 2 uur

Ingrediënten

Bitterkoekjes:
160 g amandelmeel
160 g poedersuiker
80 g eiwit (van ongeveer 2½ eieren)
1 tl bittere amandelextract

Franse botercrème:
150 g suiker
30 g water
2½  eidooier
250 g boter op kamertemperatuur
½ tl vanille-extract
3 el aardbeienjam

Garnering:
250 g witte chocolade (druppels of gehakte reep)
40 kleine marsepeinbloemetjes in lichtroze en wit
Lichtroze kleurstof op oliebasis (voor chocolade)

Materialen:
3 spuitzakken, bakpapier, suikerthermometer, bakkwast, bakje water, staande mixer met garde en bisschopshaak, staafmixer, 2 gladde ronde spuitmonden van 1½ à 2 cm

Bereiding

Bitterkoekjes:
Verwarm de oven voor op 190°C.

Meng met een houten lepel het amandelmeel met de poedersuiker, het eiwit en de bittere amandelextract tot een soepel spijs. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit bolletjes met een doorsnede van ongeveer 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes een beetje platter met een natgemaakte vinger. (Een natte bovenkant zorgt voor die karakteristieke scheurtjes in het bitterkoekje).

Bak de bitterkoekjes ongeveer 12 minuten in het midden van de oven. Laat ze afkoelen en bewaar ze tot gebruik in een luchtdichte trommel.

Botercrème:
Breng suiker en water in een steelpan met dikke bodem aan de kook en verwarm het tot 120°C. Veeg met een nat kwastje de suiker steeds van de rand weg. Klop de eidooiers in de kom van de staande mixer met de garde tot een lobbige lichtgele massa. Giet de suikerstroop er, zodra deze op de juiste temperatuur is, langzaam al kloppend bij. Verwissel de garde voor de bisschopshaak en klop het geheel op lage stand totdat het is afgekoeld tot kamertemperatuur. Voeg dan al kloppend de zachte boter in gedeeltes toe en klop het geheel tot een zeer luchtige botercrème. Laat de machine gerust een uur of langer aanstaan. Je zult zien dat je een superluchtige en fluweelzachte botercrème krijgt.

Pureer de jam.

Verdeel de botercrème in 2 gelijke porties. Vermeng één deel met 1 tl vanille-extract. Vermeng één deel met 3 el aardbeienjam.

Spuiten:
Spuit nu met behulp van een spuitzak met een gladde ronde spuitmond de verschillende smaken botercrème als mooie bolletjes op de bitterkoekjes en zet ze in de koelkast, zodat de botercrème hard wordt. (Dit is nodig om het chocoladelaagje mooi aan te kunnen brengen).

Dippen:
Smelt de chocolade en laat iets afkoelen. Dip de vanillepetitfourtjes ondersteboven in de chocolade, zodat er een mooi laagje op de botercrème komt. Houd ze even ondersteboven zodat de overtollige chocolade eraf kan lopen en zet ze in de koelkast.

Kleur de overgebleven de chocolade heel lichtroze. Dip de aardbeienpetitfourtjes in de lichtroze chocolade. Decoreer alle petitfourtjes met de roze en witte marsepeinen bloemetjes.

Bewaar de petitfourtjes in een doos in de koelkast, maar laat ze op kamertemperatuur komen voordat je ze serveert.

Volg ons op