Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Brownietaart met karamel en gekarameliseerde pecannoten

in Bakken

Ieder jaar op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Geïnspireerd door de geallieerden die chocolade uitdeelden tijdens de bevrijding, bakt Annemarie Pronk een heerlijk baksel met chocolade: een brownietaart.

Ben je gek op chocolade, karamel en pecannoten? Dan is dit recept écht iets voor jou? Bekijk de bovenstaande video waarin Annemarie stap voor stap uitlegt hoe je deze smakelijke lekkernij kunt maken.

10 punten
Bereidingstijd: 1,5 uur
Wachttijd: 1-2 uur

Ingrediënten

Beslag:
4 eieren
15 g vanillesuiker
250 g roomboter
250 g pure chocolade, in stukjes
300 g kristalsuiker
1/2 tl zout
165 g bloem

Karameltopping:
150 g fijne kristalsuiker
50 ml water
40 g roomboter
100 ml slagroom, op kamertemperatuur
40 g witte chocoladedruppels (of fijngehakte chocolade)
snuf zout

Gekaramelliseerde pecannoten:
175 g pecannoten
35 g fijne kristalsuiker
25 g roomboter
snufje zout

Chocoladerand:
50 g pure chocoladecallets
150 g witte chocoladecallets

Garnering:
wat kleine witte en pure chocoladecallets

Materialen:
Rond bakblik 20 cm doorsnede, acetaatfolie 5 cm, bakpapier

Bereiding

BEREIDING
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet het bakblik in en bekleed met bakpapier.

Brownie:
Klop de eieren met de vanillesuiker 10 minuten in de staande mixer tot een zeer luchtige massa. Laat ondertussen de boter in een grote pan op laag vuur smelten. Smelt de chocolade in de boter. Roer glad en spatel vervolgens de suiker erdoor. Meng de luchtig geklopte eieren door de chocoladeboter. Voeg het zout toe aan de bloem en spatel door het beslag.

Giet het beslag in het bakblik en bak de brownie in 45 minuten gaar op een rooster in het midden van oven.

Laat helemaal afkoelen en vervolgens helemaal koud en hard worden in de koelkast. Verwijder de brownie dan uit het bakblik.

Karamelsaus:
Doe de suiker met het water in een pan met een dikke bodem en laat op een middelhoog vuur karamelliseren. Snijd de boter in blokjes. Voeg, wanneer de karamel een mooie reebruine kleur heeft, de slagroom in één keer toe. Pas op, het kan gaan borrelen en een beetje omhoog komen. Blijf roeren en verwarmen totdat alle karamel is opgelost. Voeg de boter en de witte chocolade toe en roer dit tot een gladde saus. Laat de saus (afgedekt) afkoelen. Als de saus, eenmaal afgekoeld, te dik is, kun je deze iets verdunnen door het toevoegen van een beetje slagroom. De karamel moet (op kamertemperatuur) heel dik vloeibaar zijn.

Gekaramelliseerde pecannoten:
Doe de pecannoten met de suiker, de roomboter en het zout in een koekenpan en laat de pecannoten al roerend en omscheppend karamelliseren. Stort het hete notenmengsel op een bakpapier en laat helemaal afkoelen.

Decoratieve chocoladerand:
Knip een stuk acetaatfolie op maat (iets groter dan de omtrek van de taart). Smelt de pure chocolade au bain marie en spuit met behulp van een cornetje van bakpapier of een klein spuitzakje willekeurige cirkels over het acetaatfolie. Laat de chocolade uitharden en smelt dan de witte chocolade. Strijk de witte chocolade over de cirkels uit op het acetaatfolie. Verplaats het acetaatfolie met de nog zachte chocolade naar een schone strook bakpapier en laat uitharden tot de chocolade niet meer vloeit, maar nog wel buigbaar is.

Bestrijk de brownietaart rondom met een klein beetje karamel. Zet de taart op een mooi plateau. Pak het acetaatfolie voorzichtig op en breng deze aan rondom de taart. Druk voorzichtig aan. Laat de chocolade helemaal uitharden en verwijder dan het acetaatfolie.

Afmaken van de taart:

Verdeel een dikke laag karamel over de taart en verdeel de gekarameliseerde pecannoten erover. Bestrooi met witte en pure chocoladecallets.

Volg ons op