Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Croquembouche - Soesjestoren

in Bakken

Beschuit met muisjes: de traditionele traktatie van kersverse ouders als hun baby is geboren. Het eten van anijs is namelijk een oud kraamgebruik. Annemarie Pronk maakt een origineel Frans alternatief: een croquembouche, oftewel een toren van soesjes. Uiteraard met een beetje anijs! Ziet deze traktatie er niet superleuk en feestelijk uit?

Bekijk de bovenstaande video waarin Annemarie stap voor stap uitlegt hoe het beste te werk kunt gaan.

Circa 50 soesjes
Bereidingstijd: 1½ uur
Wachttijd: 1½ uur

Ingrediënten

Soezen:
200 ml water
200 ml melk
200 g boter
½ tl zout
200 g bloem
8 eieren (m)

Vulling:
750 ml slagroom
150 g fijne kristalsuiker
1½  tl anijspoeder

Decoratie:
300 g witte chocoladecallets
Blauwe musketzaad
Roze musketzaad

Karamel voor toplaagje soesjes:
150 g fijne kristalsuiker
50 ml water

Karamel om soesjes te plakken:
150 g fijne kristalsuiker
50 ml water

Materialen:
Spuitzakken, rond spuitmondje 1 cm doorsnede, rond spuitmondje 0,4 cm doorsnede, bakpapier, staande mixer met garde, plastic handschoentjes, piepschuimkegel ongeveer 25 cm hoog

Bereiding

Soezendeeg maken:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm het water, de melk en de roomboter in een pan met dikke bodem tot de boter gesmolten is. Voeg het zout toe en roer er vervolgens in één keer de bloem snel en goed doorheen. Het deeg zal zich samenvoegen tot een bal. Laat het een paar minuten op laag vuur heel zachtjes koken en roer af en toe om het deeg te laten garen. Doe de deegbal in een kom en laat even afkoelen. Roer er dan een voor een de eieren door, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal door het beslag is opgenomen.

Soesjes bakken:
Doe het deeg in een spuitzak en spuit mooie, gelijkmatige kleine bolletjes met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de soezen in ongeveer 20 minuten mooi bruin. Laat ze afkoelen op een rooster.

Vulling:
Klop de slagroom met de suiker stijf. Voeg het anijspoeder toe en doe de room in een spuitzak met klein, scherp spuitmondje. Leg tot gebruik in de koelkast.

Vullen en dippen:
Maak met een scherp mesje gaatjes in de onderkant van de soesjes. Vul de soezen met de room en zet ze in de koelkast.

Smelt de witte chocolade, dip de helft van de soesjes hierin, laat even staan en bestrooi de ene helft met blauw musketzaad en de andere helft met roze musketzaad.

Maak een karamel van 150 g fijne kristalsuiker en 50 ml water. Trek de handschoentjes aan en dip de overige soesjes in de karamel en laat hard worden.

Bouwen:
Bekleed de piepschuimkegel met bakpapier en zet deze op een bakpapiertje op een platte ondergrond.

Maak de karamel om de soesjes mee vast te plakken: Doe de suiker met het water in een pan met dikke bodem en maak een licht goudbruine karamel. Plak de soesjes op de piepschuimkegel. Laat even uitharden en serveer de croquembouche dan.

Tip: Gebruik met het werken met karamel handschoenen of zet een bakje ijswater in de buurt, om je vingers niet te verbranden.

Volg ons op