Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Ma'aroud - koekjes met dadel of pistachevulling

in Bakken

Annemarie Pronk maakt - vanwege het 70-jarig bestaan van de staat Israël - een Israëlische lekkernij: Ma'aroud. Deze spiraalvormige koekjes bevatten een vulling van dadel. Annemarie maakt ook een variant met pistachevulling.

Ca. 40 stuks
Bereidingstijd: 30 minuten
Wachttijd: 50 minuten

Ingrediënten

Deeg:
325 g bloem
150 g semolina
1/2 tl bakpoeder
½ tl zout
30 g fijne kristalsuiker
100 g zachte roomboter
125 ml koolzaadolie
125 ml handwarm water
¼ tl rozenwater

Dadelvulling:
250 g zachte ontpitte dadels (Medjool)
½ tl koolzaadolie
25 ml  rode port of zoete rode wijn
½ tl kaneel

Pistache-amandelvulling:
80 g blanke amandelen of amandelschaafsel
60 g gedopte pistachenoten
50 ml water
80 g fijne kristalsuiker
Geraspte schil van 1 kleine citroen

Decoratie:
Poedersuiker

Materialen:
Foodprocessor, bakpapier

Bereiding

Deeg:
Meng de droge ingrediënten in een grote kom. Voeg de roomboter, de koolzaadolie en het rozenwater toe. Meng tot een grof kruim en voeg dan het water toe. Kneed tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat rusten in de koelkast.

Dadelvulling:
Hak de dadels fijn in de foodprocessor. Voeg de koolzaadolie,  kaneel en rode port of wijn toe en maal tot een pasta.

Pistache-amandelvulling:
Maal de amandelen en de pistachenoten in de foodprocessor tot een pasta. Doe het water met de suiker in een koekenpan en verwarm op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Roer de notenpasta en citroenschil door het suikerwater en laat afkoelen.

Vullen en bakken:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het deeg in 4 stukken. Vorm van elk stuk een bal en vorm deze tot een rechthoek van ongeveer een halve centimeter dik. Verdeel de dadelpasta over 2 deegplakken en verdeel de pistachevulling over het overige deeg.

Smeer de vullingen zo goed mogelijk tot de randen uit. Rol de deegplakken op en druk de naad goed aan.

Leg de rollen, met de naad naar onderen, op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de rollen in ongeveer 40 minuten lichtgoudbruin.

Laat de rollen iets afkoelen en snijd ze in plakjes. Wacht niet te lang, want de koek wordt kruimeliger als deze afkoelt. Bestrooi met poedersuiker.

Volg ons op