Icon--npo Icon--facebook Icon--mail Icon--search Icon--video Icon--image Icon--audio Icon--EO Icon--whatsapp Icon--twitter Icon--linkedin Icon--snapchat Icon--youtube Icon--clock Icon--twitter Icon--instagram Icon--quote arrow-right Icon--menu Icon--background Icon--backgroundContent Icon--backgroundTop Icon--backgroundBottom

Recept: Scones met lemon curd en aardbeienjam

in Bakken

Scones zijn onmisbaar bij een high tea maar smaken ook heerlijk bij het ontbijt of de brunch. De zoete broodjes eet je traditioneel met clotted cream en jam, of met lemon curd. Annemarie Pronk, bekend van Heel Holland Bakt, laat zien hoe je ze eenvoudig zelf kunt maken.

20 stuks
Bereidingstijd: 1 uur
Wachttijd: 30 minuten

Ingrediënten

Lemoncurd:
1 citroen
60 g fijne kristalsuiker
60 g roomboter
1 ei

Aardbeienjam:
350 g aardbeien
300 g geleisuiker
1 el citroensap
beetje citroenrasp

Sconesdeeg:
500 g zelfrijzend bakmeel
80 g poedersuiker
1 tl zout
125 g koude boter
2 eieren
ongeveer 125 ml volle melk

Vulling:
1 tl maanzaad en geraspte schil van een kleine citroen
merg van 1 vanillestokje
30 g fijngehakte pecannoten en 35 g fijngehakte witte chocolade

‘Clotted cream’:
100 g crème fraiche
200 g mascarpone

Materialen:
Zeef, weckpotje of jampotje, deegroller of rolstok, ronde uitsteker met een doorsnede van ongeveer 5 cm, bakpapier
 

Bereiding

Lemoncurd:
Verwarm de boter, de suiker en het sap van 1 citroen au bain marie. Klop het ei los in een aparte kom en voeg deze toe als de boter gesmolten is. Blijf nu goed roeren met een garde totdat de lemoncurd goed is ingedikt. Zeef de lemoncurd en laat afkoelen.

Aardbeienjam:
Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snijd ze in stukjes. Doe de aardbeien, de geleisuiker en het citroensap en -rasp in een pan met dikke bodem en breng aan de kook. Laat de jam ongeveer 15 minuten koken. Roer hierbij regelmatig.

Laat de jam even afkoelen en schenk het dan in een weckpotje.

Deeg:
Doe bloem, bakpoeder, poedersuiker en zout in een kom en roer goed door elkaar. Snijd de boter in kleine blokjes en wrijf ze door de droge ingrediënten. Voeg de eieren toe en net zoveel melk totdat het een samenhangend deeg is. Het deeg moet vochtig zijn, maar net niet aan je vingers blijven plakken. Verdeel het deeg in drie gelijke delen. Meng één deel met het vanillemerg, één deel met het maanzaad en de geraspte citroenschil en één deel met de gehakte pecannoten en witte chocolade.

Rollen steken en bakken:
Verwarm de oven voor op 200 °C.

Rol elk deeg uit tot een dikke plak van ongeveer 2 cm dik en steek zoveel mogelijk scones uit het deeg met behulp van de uitsteker. Voeg de resten van het deeg weer samen, rol opnieuw uit en steek weer zoveel mogelijk scones uit het deeg. Doe dit totdat het deeg op is. Leg de scones op een met bakpapier beklede bakplaat Bestrijk de scones met wat melk en bak ze af in 15 tot 20 minuten. Laat ze iets afkoelen op een rooster (Lauwwarm zijn de scones op hun best).

Tip: Heb je geen ronde uitsteker? Je kunt ook een klein amuseglaasje of borrelglaasje gebruiken om de scones uit te steken. Dip het glaasje wel eerst even in de bloem.

‘Clotted cream’:
Roer de mascarpone glad en spatel hier de crème fraîche goed doorheen.

Serveer de scones met de clotted cream, de lemoncurd en de aardbeienjam.

Volg ons op